Τα Προϊόντα Ειδικής Διατροφής χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ σε ασθενείς που πάσχουν από:

Μεταβολικά Νοσήματα (π.χ. φαινυλκετονουρία, γαλακτοζαιμία) Δυσαπορρόφηση από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σύνδρομο βραχέος εντέρου, εκτομή ειλεού και Κυστική Ίνωση Σε βαριά πάσχοντες που σιτίζονται μέσω Γαστροστομίας Σε παιδιά με αλλεργία στο γάλα αγελάδος, Σε πρόωρα και λιποβαρή νεογνά καθώς και σε νεογνά με νεκρωτική εντεροκολίτιδα ή με βραχύ έντερο και πολλές άλλες περιπτώσεις που αναγράφονται στο ΦΕΚ που σας παραθέτουμε.

Για την πιστοποίηση της νόσου απαιτείται γνωμάτευση που μπορεί να προέλθει από Δημόσια η ιδιωτικά  Νοσοκομεία, με κατοχή στρογγυλής σφραγίδας και πλέον και από κάποιους ιδιώτες ιατρούς , στην οποία αναφέρεται η πάθηση του ασθενούς, η ανάγκη χρησιμοποίησης των ειδικών προϊόντων και σκευασμάτων, καθώς και η μηνιαία ποσότητα κάθε είδους, ύστερα από έγκριση του αρμόδιου ελεγκτή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

O ΕΟΠΥΥ λόγω της έκτακτης κατάστασης που οφείλετε στην πανδημία λόγω COVID 19, έχει αλλάξει τον τρόπο της συνταγογράφησης .

Υπάρχει η δυνατότητα της άυλης συνταγογράφησης που δεν απαιτεί σφραγίδα και υπογραφή συνταγογράφου γιατρού και ελεγκτή και της κανονικής συνταγογράφησης που απαιτεί σφραγίδα και υπογραφή γιατρού κι όχι του ελεγκτή.

 

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Ιατρική γνωμάτευση συνταγογράφηση

Έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό, για όσες  γνωματεύσεις αναγράφεται ότι χρειάζεται,

*ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ  ΑΥΣ (Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο)   

Σε όλες τις περιπτώσεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού που αφορά διατροφή απαιτείται έγκριση από ΑΥΣ. Σημειώστε επίσης ότι ο  ΕΟΠΥΥ έχει ορίσει ένα πλαφόν μηνιαίο ποσό ( 400 ευρω +ΦΠΑ) πέραν του οποίου απαιτείται πάντα αξιολόγηση από ΑΥΣ

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την διαδικασία μπορείτε να απευθυνθείτε στον ΕΟΠΥΥ μέσω της φόρμας επικοινωνίας https://www.eopyy.gov.gr/contact