Η γαστροστομία εξασφαλιζει την σίτιση και την ενυδατωση του ασθενους ανεξάρτητα της ικανοτητας κατάποσης του ετσι καλύπτονται με σχετική ασφάλεια οι καθημερινές αναγκες του .Οι οδοί χορήγησης είναι τρεις : Ρινογαστρική , Ρινοεντερική και 3 είδη Στομίας (Γαστροστομία , Νηστιδοστομία , Τραχηλική οισοφαγοστομία) .

Υπάρχουν δύο τρόποι σίτισης ασθενών με Γαστροστομία.

Ο ένας με χορήγηση  θρεπτικών συστατικών με σύριγγα σίτισης  σε 4-5 μικρά γεύματα  ή και περισσότερα μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Και ο άλλος με συνεχή έγχυση μέσω συσκευής που λειτουργεί είτε με τη βαρύτητα είτε μέσω αντλίας.

Όποιον τρόπο και να επιλέξουμε, υπάρχει μια βασική αρχή που πρέπει να κατανοήσουμε και να τηρούμε – πρέπει να αποφεύγουμε να σιτίζουμε με μεγάλες δόσεις.

Αν και η πρώτη μέθοδος είναι πιο συνηθισμένη, η δεύτερη έχει κάποιες ενδείξεις και πλεονεκτήματα, που αξίζει να σημειωθούν.

Το στομάχι δεν πρέπει να δέχεται απότομες  ποσότητες δόσεις τροφής καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο δυσλειτουργιών, η κυριότερη απο τις οποίες είναι  η διάρροια.

Γι’ αυτο το δίνουμε στάγδην  με ελεγχόμενο ρυθμό, είτε με αντλία είτε από ασκό που στάζει με τη βαρύτητα, όπως ο ορός. Όταν χορηγείται το διάλυμα με τη βαρύτητα υπάρχουν κάποιες απλές διαδικασίες στις οποίες εκπαιδεύσετε το οικείο  περιβάλλον του ασθενούς, αμέσως μετά την τοποθέτηση του καθετήρα.

 1. Αποφεύγεται η απότομη χορήγηση μεγάλου όγκου τροφής στο στομάχι και έτσι διευκολύνονται ο περισταλτισμός και η κένωση του στομάχου, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
 2. Είναι πιο ομαλή η απορρόφηση της γλυκόζης,  με συνέπεια τη μείωση του γλυκαιμικού φορτίου και την αύξηση του σακχάρου.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν παρασκευάσει θρεπτικά διαλύματα που , περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ένας άνθρωπος ( λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες,ιχνοστοιχεία μέταλλα) στις σωστές αναλογίες, σύμφωνα με την ηλικία του κάθε ασθενούς και τις ιδιαίτερες ανάγκες  του δείτε τα προϊόντα εδώ .

Τα διαλύματα εντερικής σίτισης παρέχονται  100% δωρεάν από  τον  ΕΟΠΥΥ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΛΗΝΑΣ ΣΙΤΙΣΗΣ

Η καλή διατροφή προάγει την υγεία, την ανάπτυξη και τη θεραπευτική ικανότητα του οργανισμού. Πολλά διαφορετικά ιατρικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με γαστροστομίες όταν ο ασθενής δε μπορεί να τραφεί ή να τραφεί επαρκώς ώστε να ικανοποιηθούν οι θρεπτικές του ανάγκες. Η γαστροστομία παρέχει στερεές και υγρές τροφές μέσω ενός σωλήνα στο στομάχι. Τροφές κατάλληλες για το σωλήνα σίτισης μπορεί να είναι έτοιμες του εμπορίου ή ομογενοποιημένα φαγητά του σπιτιού που προτείνονται από κάποιον ειδικό.

Η επαρκής διατροφή εξαρτάται από τον τύπο και την ποσότητα της φόρμουλας που συνταγογραφήθηκε από το γιατρό σας, ο οποίος σας έχει δώσει επιπρόσθετα οδηγίες για τη συχνότητα διατροφής και για την ποσότητα νερού. 

Ο σωλήνας σίτισης MIC-KEY G εισάγεται στο στομάχι μέσω του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχει ένα διαστελλόμενο μπαλονάκι στη μία άκρη και μια βάση στήριξης στην άλλη άκρη. Αυτή η συσκευή επιτρέπει την πρόσληψη τροφής και νερού που απαιτεί ο οργανισμός.

Ο γιατρός ή ο ειδικός θεραπευτής σας έχει πάρει τις κατάλληλες μετρήσεις για να προσδιορίσει το κατάλληλο μέγεθος του MIC-KEY G που χρειάζεστε. Επίσης, έχετε πάρει όλες τις απαραίτητες οδηγίες φροντίδας και συντήρησης της συσκευής. Αυτό το έντυπο θα σας βοηθήσει να θυμάστε τις οδηγίες. Τέλος, έχετε λάβει οδηγίες για την τροφή και τη φαρμακευτική σας αγωγή. Ακολουθείστε αυτές τις οδηγίες κατά γράμμα και μη χρησιμοποιήσετε άλλες τροφές ή φάρμακα στη συσκευή σας.

Σωλήνας Σίτισης 2Η ΒΑΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Είναι η βάση που κρατάει τη συσκευή στη θέση της αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει την κυκλοφορία αέρα στο δέρμα γύρω και κάτω από αυτήν. Το κάτω μέρος της βάσης θα πρέπει να βρίσκεται μόλις πάνω από το δέρμα. Μια καλή απόσταση από το δέρμα είναι 3mm, ή το πάχος ενός κέρματος

ΤΟ ΣΤΟΜΙΟ ΣΙΤΙΣΗΣ ΤΟΥ MIC-KEY

Τροφές και υγρά παρέχονται στον καθετήρα γαστροτομίας και τελικά στο στομάχι μέσω των στομίων σίτισης και φαρμάκων. Όταν δεν παρέχονται τροφές ή υγρά τα στόμια παραμένουν κλειστά χρησιμοποιώντας τις σχετικές τάπες.

Η ανεπίστροφη βαλβίδα βρίσκεται στο εσωτερικό και στην κορυφή της θύρας σίτισης του MIC-KEY G. Βοηθά στη αποφυγή διαρροών στομαχικών περιεχομένων έξω από τη συσκευή. Ο καθετήρας MIC-KEY ανοίγει και κλείνει τη βαλβίδα και χρησιμοποιείται για σίτιση και αερισμό (αλλιώς αποσυμπίεση ή ρέψιμο)

Είναι σημαντικό να κρατάτε καθαρά το στόμιο σίτισης και την ανεπίστροφη βαλβίδα δεδομένου ότι μπορεί να εισχωρήσει ξηρά τροφή στη βαλβίδα και να την κρατήσει ανοιχτή. Το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι το πλύσιμο των υπολειμμάτων τροφών με νερό ή ο καθαρισμός με μπατονέτες βαμβακιού και νερό. Σιγουρευτείτε ότι δεν έχουν μείνει υπολείμματα τροφής στο άνοιγμα της βαλβίδας.

ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΑΚΙ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ

Ο σωλήνας σίτισης περιλαμβάνει ένα μπαλονάκι το οποίο εισάγεται στο στομάχι και διογκώνεται ώστε να κρατά τη συσκευή στη θέση της. Ο ειδικός που εγκατέστησε τη συσκευή γέμισε το μπαλονάκι με νερό. Ελέγχετε τον όγκο του μπαλονιού μια φορά την εβδομάδα.

Η ΒΑΛΒΙΔΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΟΝΙΟΥ

Το μπαλόνι που κρατά τη συσκευή στη θέση της διαστέλλεται και συστέλλεται εισάγοντας μια σύριγγα ολίσθησης luer στη βαλβίδα του μπαλονιού. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν ελέγχεται ο όγκος του μπαλονιού ή κατά την αλλαγή του MIC-KEY. Μην επιχειρήσετε ποτέ να παρέχετε σίτιση μέσω αυτής της βαλβίδας. Επίσης είναι σημαντικό να κρατάτε τη βαλβίδα καθαρή. Το άνοιγμα της βαλβίδας ενδέχεται να συγκρατήσει κάποιο ξένο σώμα και για το λόγο αυτό να φροντίζετε να είναι πάντα καθαρή ώστε να λειτουργεί σωστά.

ΑΞΕΣΟΥΑΡ

Ο ΚΑΘΕΤΗΡΑΣ MIC-KEY* ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ SECUR-LOK

Η συσκευή σας περιλαμβάνει έναν καθετήρα. Χρησιμοποιήστε τον για παροχή τροφής και φαρμάκων. Για να εφαρμόσετε τον καθετήρα, ευθυγραμμίστε τη μαύρη γραμμή του με τη μαύρη γραμμή της θύρας σίτισης. Εισάγετε τη μύτη του σύνδεσμου SECUR-LOK στη θύρα σίτισης και γυρίστε της ένα τέταρτο με τη φορά των δεικτών ρολογιού. Ανοίξτε το στόμιο σίτισης του καθετήρα και προσαρμόστε το σύνδεσμο του σάκου διατροφής με ένα απλό σπρώξιμο και περιστροφή. O καθετήρας ενδέχεται να «περιστρέφεται» κατά τη μετακίνηση της τροφής, γι’ αυτό σταθεροποιήστε τον σε μια βολική θέση.

Πλύνετε τον καθετήρα μετά από κάθε σίτιση με θερμό σαπουνόνερο και ξεπλύνετε καλά για να αποτραπεί η ξήρανση της τροφής στο εσωτερικό του καθετήρα. Οι καθετήρες είναι αναλώσιμοι και θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε λίγες βδομάδες.

Ο ΚAΘΕΤΗΡΑΣ MIC-KEY BOLUS

Η συσκευή σας MIC-KEY περιλαμβάνει επίσης έναν καθετήρα MIC-KEY bolus. Ορισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετές σιτίσεις κατά τη διάρκεια της μέρας. Χρησιμοποιήστε τον καθετήρα bolus για να παρέχετε σίτιση μέσω σύριγγας καθετήρα ή μέσω σάκου σίτισης. Συνήθως η σίτιση με αυτό τον τρόπο διαρκεί 20-40 λεπτά. Αυτή η μέθοδος προσομοιάζει της κανονικής διατροφής.

Σωλήνας Σίτισης 7ΣΙΤΙΣΗ BOLUS

 1. Συνδέστε μια σύριγγα για καθετήρα στον καθετήρα bolus. Αρχικοποιήστε  τον καθετήρα γεμίζοντάς τον με νερό.
 2. Προσαρμόστε τον καθετήρα bolus στη θύρα σίτισης ευθυγραμμίζοντας τις μαύρες γραμμές στον καθετήρα και τη θύρα σίτισης. Ασφαλίστε τον καθετήρα γυρνώντας το σύνδεσμο με τη φορά των δεικτών ρολογιού μέχρι να αισθανθείτε ελαφριά αντίσταση (περίπου τρία τέταρτα στροφή). Μη στρέψετε το σύνδεσμο παραπάνω από το θέση τερματισμού.
 3. Εφαρμόστε το σφιγκτήρα στον καθετήρα
 4. Αποσυνδέστε τη σύριγγα και αφαιρέστε το έμβολό της. Ξανασυνδέστε τη σύριγγα
 5. Γεμίστε αργά με τροφή τη σύριγγα και χαλαρώστε το σφιγκτήρα ώστε να αρχίσει η ροή. Κρατήστε τη σύριγγα γεμάτη ώστε να αποφευχθεί η είσοδος αέρα στο στομάχι. Ρυθμίστε τη ροή σηκώνοντας ή χαμηλώνοντας τη σύριγγα. Η σίτιση θα διαρκέσει περίπου 20-40 λεπτά.
 6. Όταν η σύριγγα είναι σχεδόν άδεια προσθέστε την προτεινόμενη από το γιατρό σας ποσότητα νερού στη σύριγγα
 7. Μετά την παροχή της τροφής και του νερού, σφίξτε τον σφιγκτήρα και γεμίστε τη σύριγγα με 10-20ml θερμού νερού. Εισάγετε το έμβολο της σύριγγας και χαλαρώστε το σφιγκτήρα. Παροχετεύστε τον καθετήρα μέχρι να καθαρίζει. Προχωρήστε στο βήμα 12.
 8. Για να παρέχετε τροφή με σάκο σίτισης τύπου βαρύτητας, γεμίστε το σάκο με την επιθυμητή ποσότητα τροφής και απομακρύνετε τον αέρα από τη σωλήνωση του σάκου. Προσαρμόστε τον καθετήρα bolus στη σωλήνωση του σάκου σίτισης, αρχικοποιήστε και σφίξτε το σφιγκτήρα. Τοποθετήστε τον καθετήρα bolus στη θύρα σίτισης και χαλαρώστε το σφιγκτήρα. Ρυθμίστε τη ροή πιέζοντας ή χαλαρώνοντας το σφιγκτήρα
 9. Προς το τέλος της σίτισης προσθέστε την προτεινόμενη από το γιατρό σας ποσότητα νερού στο σάκο σίτισης
 10. Μετά την παροχή της τροφής και του νερού, αποσυνδέστε τον καθετήρα bolus από τη σωλήνωση του σάκου σίτισης
 11. Παροχετεύστε 10-20ml θερμού νερού μέσω του καθετήρα ώστε να καθαρίσει.
 12. Αποσυνδέστε τον καθετήρα bolus και πλύνετέ τον με θερμό σαπουνόνερο μέχρι να καθαρίσει πλήρως

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΓΑΣΤΡΟΤΟΜΙΑΣ MIC-KEY

ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΘΕΡΜΟ ΣΑΠΟΥΝΟΝΕΡΟ ΠΡΙΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ

Αναπτύξτε μια συνήθεια να επιθεωρείτε το δέρμα γύρω από τη συσκευή μετά τη σίτιση, επιβεβαιώνοντας ότι είναι καθαρό και στεγνό. Προσέξτε τη στομία για μερικά λεπτά και σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει γαστρική διαρροή. Αν χρησιμοποιείτε πανάκι στην περιοχή της στομίας αλλάξτε το όταν βραχεί η λερωθεί. Μην αφήνετε ποτέ βρεγμένο ύφασμα σε επαφή με το δέρμα. Σημείωση: Ο σωλήνας σίτισης MIC-KEY δεν απαιτεί τη χρήση πανιού. Καθαρίστε απαλά το δέρμα γύρω από τη στομία. Περιστρέψτε τη συσκευή και καθαρίστε πάλι. Χρησιμοποιήστε μπατονέτες ή απαλό ύφασμα, χρησιμοποιώντας θερμό σαπουνόνερο. Αν νομίζετε ότι το σαπούνι ερεθίζει το δέρμα, χρησιμοποιήστε μόνο νερό ή δοκιμάστε άλλο σαπούνι.

Καθαρίστε το στόμιο σίτισης  με μπατονέτα ή με απαλό πανί για να απομακρύνετε λάδια και τροφές. Αν λαμβάνετε συνεχή σίτιση πλύνετε τη συσκευή και τον καθετήρα τουλάχιστον 3 φορές ημερησίως.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ Η ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΣΙΤΙΣΗΣ MIC-KEY

ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Πριν τη σίτιση ελέγξτε το σωλήνα και σιγουρευτείτε ότι δεν έχει κάποια απόφραξη καθώς και ότι δεν έχει φύγει από τη θέση του. Για να το κάνετε αυτό, συνδέστε τον καθετήρα στη συσκευή και προσαρμόστε μια σύριγγα καθετήρα με 10ml νερό στο στόμιο σίτισης του καθετήρα. Τραβήξτε προς τα πίσω το έμβολο. Όταν δείτε στομαχικό υγρό στο σωλήνα, πιέστε το έμβολο της σύριγγας με το νερό. Το στομαχικό υγρό κανονικά είναι κίτρινο ή διαυγές εκτός αν υπάρχει τροφή στο στομάχι. Αν αισθανθείτε αντίσταση καθώς πιέζετε, τραβήξτε πίσω το υγρό και προσπαθήστε πάλι να πιέσετε το νερό στη σύριγγα. Ελέγξτε για ενδεχόμενες διαρροές γύρω από τη στομία.

Μια άλλη μέθοδος είναι να τραβήξετε 5 ως 10 ml αέρα με τη σύριγγα. Τοποθετήστε ένα στηθοσκόπιο στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς αμέσως πάνω από τη μέση. Ωθήστε τον αέρα στον καθετήρα και θα ακούσετε το στομάχι να γουργουρίζει. Προσπαθήστε ξανά αν δεν το ακούσετε. Αν και πάλι δεν το ακούσετε μη προχωρήσετε σε σίτιση αλλά επικοινωνήστε με το γιατρό σας και αναφέρετε το πρόβλημα.

ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ

Ένα άλλο πλεονέκτημα του σωλήνα σίτισης MIC-KEY είναι η δυνατότητα να μετρήσετε το υπόλειμμα στο στομάχι χωρίς τη χρήση σωλήνα αποσυμπίεσης. Υπόλειμμα είναι η ποσότητα του γαστρικού υγρού και η τροφή που έχει απομείνει στο στομάχι ώρες μετά τη σίτιση. Το στομάχι μπορεί να μην αδειάζει πάντα πλήρως. Το ποσό του υπολείμματος ποικίλει ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη στάση σας. Ελέγξτε αν τροφή επιστρέφει στον καθετήρα ή αν αισθάνεστε ναυτία. Ωθήστε το υπόλειμμα πίσω στο στομάχι καθώς περιέχει σημαντικούς ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Ελέγξτε ξανά σε 30 λεπτά και επαναλάβετε τη σίτιση αν η ποσότητα είναι μικρότερη από τον πρώτο έλεγχο.

ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ Η ΑΕΡΙΣΜΟΣ

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει να αποσυμπιέζετε (απελευθερώσετε αέρα ή τροφή από το στομάχι) πριν ή μετά τη σίτιση. Για να αποσυμπιέσετε προσαρμόστε τον καθετήρα στο σωλήνα σίτισης και παροχετεύστε σε ένα δοχείο ή σάκο.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΣΙΤΙΣΗ

Ο γιατρός θα σας προτείνει τον τύπο της τροφής σίτισης που είναι κατάλληλη για σας.

 1. Καθαρίστε τη συσκευασία της τροφής σίτισης και ανακινήστε καλά. Αν χρησιμοποιείτε τροφή σε σκόνη, θα πρέπει να παρασκευάζετε φρέσκα γεύματα σίτισης κάθε μέρα. Ανατρέξετε στο σχετικό τμήμα αυτού του εντύπου για την ποσότητα τροφής. Γράψτε σε κάθε παρτίδα γεύματος που ετοιμάσατε την ημερομηνία και ώρα παρασκευής.
 2. Πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι και στεγνώστε τα καλά.
 3. Γεμίστε το σάκο σίτισης με την τροφή που ετοιμάσατε.
 4. Συνδέστε το σάκο σίτισης στο στόμιο σίτισης του καθετήρα.
 5. Απομακρύνετε τον αέρα από τον καθετήρα αφήνοντας την τροφή να κατέβει στον καθετήρα. Όταν η τροφή φτάσει το σύνδεσμο SECUR-LOK εφαρμόστε πίεση στο σφιγκτήρα του καθετήρα
 6. Απομακρύνετε το καπάκι της θύρας σίτισης και εισάγετε τον καθετήρα στη θύρα ευθυγραμμίζοντας τις μαύρες γραμμές στον καθετήρα και τη θύρα σίτισης. Ασφαλίστε τον καθετήρα γυρνώντας το σύνδεσμο με τη φορά των δεικτών ρολογιού μέχρι να αισθανθείτε ελαφριά αντίσταση (περίπου τρία τέταρτα στροφή). Μη στρέψετε το σύνδεσμο παραπάνω από το θέση τερματισμού.
 7. Συνδέστε την παροχέτευση του σάκου σίτισης με την αντλία και ρυθμίστε το ρυθμό της αντλίας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Χαλαρώστε το σφιγκτήρα και θα αρχίσει η σίτιση.
 8. Προς το τέλος της σίτισης προσθέστε την προτεινόμενη από το γιατρό σας ποσότητα νερού στο σάκο σίτισης
 9. Μετά την παροχή της τροφής και του νερού, αποσυνδέστε τον σάκο σίτισης από τον καθετήρα και ωθήστε 10-20ml θερμού νερού μέσω του καθετήρα.
 10. Αποσυνδέστε τον καθετήρα από το σωλήνα σίτισης MIC-KEY γυρνώντας τον αντίστροφα της φοράς των δεικτών ρολογιού μέχρι να ευθυγραμμιστούν οι γραμμές του καθετήρα και της θύρας σίτισης. Με απαλή κίνηση αποσυνδέστε τον καθετήρα και κλείστε τη θύρα σίτισης με την τάπα της.
 11. Πλύνετε τον καθετήρα και το σάκο σίτισης με θερμό σαπουνόνερο αμέσως μετά την κάθε χρήση. Ξεπλύνετε επισταμένα και στεγνώστε τα.

ΟΙ ΣΥΡΙΓΓΕΣ

Μια σύριγγα ολίσθησης luer 6ml περιλαμβάνεται στο κιτ της συσκευής σας. Χρησιμοποιήστε την για να φουσκώσετε και ξεφουσκώσετε το μπαλονάκι σιλικόνης όταν ελέγχετε περιοδικά τον όγκο του και όταν αλλάζετε τη συσκευή.

Το κιτ της συσκευής σας περιλαμβάνει επίσης μια σύριγγα καθετήρα των 35ml. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν κάνετε αρχικοποίηση ή τροφοδότηση των καθετήρων και όταν ελέγχετε τη σωστή τοποθέτηση της συσκευής MIC-KEY.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ

Να καθαρίζετε τη συσκευή σίτισης καθημερινά. Η φροντίδα είναι απλή και εύκολη. Απλά διατηρείστε τον καθετήρα και το δέρμα γύρω από τη συσκευή καθαρά και στεγνά.

Τα ακόλουθα θα κάνουν τη φροντίδα ευκολότερη και πιο αποτελεσματική:

 • Σαπούνι και νερό
 • Μπατονέτες
 • Απορροφητικό χαρτί
 • Σύριγγες καθετήρα

Το μπαλονάκι κρατά στη θέση του τη συσκευή. Ελέγχετε τον όγκο του νερού στο μπαλονάκι τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα. Για να το κάνετε προσαρμόστε μια σύριγγα ολίσθησης luer στο στόμιο του μπαλονιού και τραβήξτε όλο το νερό. Αν το νερό έχει λιγότερο όγκο από αυτόν που πρέπει αντικαταστήστε το με τη σωστή ποσότητα. Το αποσταγμένο ή αποστειρωμένο νερό είναι μια καλή επιλογή για αντικατάσταση εφόσον η στομία έχει επουλωθεί. (Μη γεμίζετε το μπαλονάκι με αέρα ποτέ. Ο αέρας θα διαφύγει από το μπαλονάκι και η συσκευή θα φύγει από τη θέση της).

Γυρίστε τη συσκευή κατά μία πλήρη περιστροφή όταν κάνετε καθημερινή φροντίδα. Αυτό θα αποτρέψει την επικόλληση της συσκευής ή του μπαλονιού στο δέρμα.

Σωλήνας Σίτισης 8ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Παρέχετε τη φαρμακευτική αγωγή σε υγρή μορφή. Παχύρευστα σκευάσματα ενδέχεται να φράξουν τη θύρα σίτισης και είναι ευκολότερο να χορηγηθούν διαλυμένα στο νερό.

Όταν ένα φάρμακο είναι διαθέσιμο μόνο σε μορφή ταμπλέτας ή κάψουλας συζητήστε με το φαρμακοποιό σας αν μπορεί να διαλυθεί σε νερό.

Μην αναμιγνύετεe τα φάρμακα με την τροφή εκτός αν έχετε τέτοια οδηγία από το γιατρό σας.

Μικρές ποσότητες φαρμάκων μπορούν να διαλυθούν σε νερό μέσα σε μια σύριγγα ολίσθησης luer και να παροχετευτούν κατ’ ευθείαν στη θύρα σίτισης. Αυτή η μέθοδος εξαλείφει την ανάγκη για καθετήρα. Μετά τη χορήγηση του φαρμάκου παροχετεύστε τουλάχιστον 10ml νερού.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΣΙΤΙΣΗΣ MIC-KEY

Ο γιατρός ή ένας εξειδικευμένος νοσηλευτής θα αποφασίσει πότε να αντικαταστήσετε το σωλήνα σίτισης. Ελέγξτε την ημερομηνία αντικατάστασης στο εγχειρίδιο αυτό. Μπορείτε να αλλάξετε το σωλήνα σίτισης εσείς εφόσον έχετε εκπαιδευτεί από ένα  εξειδικευμένο άτομο.

Για να αντικαταστήσετε το σωλήνα σίτισης MIC-KEY:

 1. Βγάλτε από τη συσκευασία τον καινούριο σωλήνα σίτισης MIC-KEY. Γεμίστε το μπαλονάκι με 5ml αποστειρωμένο νερό.
 2. Απομακρύνετε τη σύριγγα και ελέγξτε το μπαλονάκι. Θα πρέπει να είναι συμμετρικό. Ελέγξτε για ενδεχόμενες διαρροές. Αφαιρέστε το νερό από το μπαλονάκι
 3. Προσαρμόστε μια σύριγγα ολίσθησης luer στο στόμιο του μπαλονιού του σωλήνα σίτισης MIC-KEY που βρίσκεται στο στομάχι του ασθενή και τραβήξτε το έμβολο μέχρι να αφαιρεθεί όλο το νερό από το μπαλονάκι
 4. Με απαλές κινήσεις αφαιρέστε το σωλήνα σίτισης MIC-KEY από το στομάχι του ασθενή. Καθώς το αφαιρείτε μπορεί να βοηθήσει η χρήση υδατοδιαλυτού λιπαντικού
 5. Λιπάνετε την άκρη του νέου σωλήνα σίτισης MIC-KEY με έναν υδατοδιαλυτό λιπαντικό παράγοντα. Μη χρησιμοποιήσετε λάδια ή παράγωγα πετρελαίου
 6. Με απαλές κινήσεις εισάγετε το νέο σωλήνα μέσω της στομίας, μέχρι η βάση της συσκευής να ακουμπήσει το δέρμα
 7. Κρατήστε το σωλήνα στη θέση του και γεμίστε το μπαλονάκι με 5ml (3-5ml για μικρότερα μεγέθη) αποσταγμένο ή αποστειρωμένο νερό.ΜΗ ΓΕΜΙΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΑΚΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 10 ML (5 ML ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΜΕΓΕΘΗ)
 8. Το μπαλονάκι πρέπει να είναι σε επαφή με το στομαχικό τοίχωμα. Γι΄αυτό τραβήξτε τη συσκευή πολύ απαλά προς τα πάνω μέχρι να τερματίσει
 9. Σκουπίστε ενδεχόμενα υγρά ή λιπαντικά από τη συσκευή και τη στομία
 10. Ελέγξτε αν η συσκευή τοποθετήθηκε σωστά. Εισάγετε έναν καθετήρα στη θύρα σίτισης και…
  1. Ακούστε για ύπαρξη αερίων
  2. Αναρροφήστε ενδεχόμενα υπολειπόμενα περιεχόμενα του στομάχου

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα και συνεπώς έχουν ιδιαίτερες ανάγκες. Αν φροντίζετε ένα παιδί με γαστροτομία τα ακόλουθα ενδέχεται να σας βοηθήσουν

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Τα παιδιά αναπτύσσουν τη δυνατότητα να συγκρατούν μεγάλα γεύματα στο στομάχι τους καθώς μεγαλώνουν. Η σίτιση συνήθως ξεκινά με μικρές ποσότητας τροφής. Η σίτιση bolus διαρκεί συνήθως 20-40 λεπτά. Ένα σύστημα σίτισης με βαρύτητα ή μια αντλία ρυθμίζει μια αργή, σταθερή ροή και θα σας απελευθερώσει να κάνετε άλλες δουλειές. Να είστε υπομονετικοί και να αυξάνετε την ποσότητα τροφής που δίνετε σε κάθε σίτιση σταδιακά.

Αν το στομάχι του παιδιού είναι πλήρες, η τροφή μπορεί να διαρρεύσει γύρω από τη στομία. Το παιδί ενδέχεται επίσης να κάνει εμετό ή να βγάλει με ρέψιμο μικρή ποσότητα της τροφής. Ρωτήστε το γιατρό σας αν είναι ενδεδειγμένα σ’ αυτή την περίπτωση η  αποσυμπίεση ή ο αερισμός.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ

Τα παιδιά με γαστροστομίες έχουν τις ίδιες βασικές αναπτυξιακές ανάγκες με τα άλλα παιδιά

ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ;

Όταν το σώμα μας χρειάζεται νερό αισθανόμαστε δίψα και πίνουμε περισσότερο. Οι ασθενείς με γαστροτομία αισθάνονται το ίδιο. Αν το νερό είναι ζεστό ή αν ο ασθενής έχει πυρετό, επιπρόσθετο νερό μπορεί να αποτρέψει αφυδάτωση. Ρωτήστε το γιατρό σας για οδηγίες.

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ

Αν και το παιδί σας λαμβάνει τροφή μέσω του σωλήνα, η συμμετοχή στο οικογενειακό τραπέζι είναι σημαντική. Δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να αποκτήσει εμπειρίες με τα τρόφιμα. Ενθαρρύνετε το παιδί να ακουμπήσει και να γευτεί, όπως οποιασδήποτε άλλος ακόμα κι αν προκαλέσει ένα μικρό χαμό στο τραπέζι και την καρέκλα του.

ΣΤΟΜΑ

Το στόμα είναι ένα πολύ ευαίσθητο τμήμα του σώματος. Ακόμα κι αν το παιδί δεν μπορεί να ρουφήξει και να καταπιεί καλά, το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος υπάρχει. Το πιπίλισμα φαίνεται να ηρεμεί τα μωρά. Πειραματιστείτε με μια πιπίλα για να διεγείρει τα χείλη, τα ούλα και τη γλώσσα του παιδιού. Καθώς το παιδί μεγαλώνει δώστε του κι άλλες ευκαιρίες για μάσημα η πιπίλισμα.

Μιλήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά με τη στοματική διέγερση και για τρόπους να προάγετε τη φυσιολογική ανάπτυξη.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Είναι σημαντικό για τα μωρά να κυλιούνται μπρούμυτα. Μ’ αυτό τον τρόπο μαθαίνουν να σπρώχνουν και να μπουσουλάνε. Το χαμηλό προφίλ του σωλήνα σίτισης MIC-KEY διευκολύνει αυτή τη δραστηριότητα των μωρών.

ΕΠΙΛΥΣΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΙΟΥ

Αρχικά ελέγξτε το υπόλειμμα στο στομαχιού. Το στομάχι μπορεί να είναι πλήρες ή να περιέχει αέρια. Αν το στομάχι περιέχει συχνά μεγάλες ποσότητες υπολείμματος, ο ασθενής ενδέχεται να λαμβάνει περίσσεια τροφής σε κάθε σίτιση. Αν κάνετε διακεκομμένη (bolus) σίτιση εξετάστε το ενδεχόμενο να πάτε σε συνεχή σίτιση. Αν κάνετε συνεχή σίτιση, τότε μειώστε τη ροή της τροφής. Επιβεβαιώστε ότι το μπαλονάκι στο στομάχι είναι γεμάτο τραβώντας απαλά τη συσκευή και ελέγχοντας την αντίσταση. Ελέγξτε τις οδηγίες για τον ενδεδειγμένο όγκο πλήρωσης του μπαλονιού. Ελέγξτε το μπαλονάκι εφαρμόζοντας μια σύριγγα ολίσθησης luer στη βαλβίδα πλήρωσης. Αφαιρέστε το υγρό από το μπαλονάκι και ελέγξτε τον όγκο στη σύριγγα. Αν ο όγκος είναι μικρότερος από τον ενδεδειγμένο γεμίστε το μπαλονάκι με τη σωστή ποσότητα νερού, περιμένετε 10-20 λεπτά και επαναλάβετε τη διαδικασία. Αν ο όγκος στο μπαλονάκι είναι σωστός προσπαθήστε να προσθέτετε 2 ml κάθε φορά μέχρι του σημείου που δεν παρατηρείται διαρροή. Ο μέγιστος όγκος είναι 10 ml (5ml για μικρότερα μεγέθη). Μην υπερβείτε αυτό το όριο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΝΕΡΓΕΙΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΘΩΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ Η ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΑΚΙ ΚΑΘΩΣ Ο ΣΩΝΗΝΑΣ MIC-KEY ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΤΕΙ ΕΥΚΟΛΑ.

ΑΝ ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΕΙ Ο ΚΑΘΕΤΗΡΑΣ

Σταματήστε την αντλία. Εκτιμήστε την ποσότητα τροφής που χάθηκε. Καθαρίστε σχολαστικά τις συνδέσεις με νερό και σαπούνι ή με οινόπνευμα για να απομακρύνετε λάδια ή υπολείμματα τροφών. Καθαρίστε το στόμιο σίτισης με μπατονέτα και οινόπνευμα. Πλύνετε τον καθετήρα με ζεστό νερό. Στεγνώστε όλα τα εξαρτήματα και συνδέστε τα ξανά σταθερά.  Επαναλάβετε τη σίτιση αντικαθιστώντας την ποσότητα που χάθηκε κατά την αποσύνδεση.

ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΑΚΙ ΔΙΑΡΡΕΕΙ Η ΕΧΕΙ ΣΧΙΣΤΕΙ

Να έχετε πάντα έναν ανταλλακτικό σωλήνα σίτισης MIC-KEY ή κάποιον άλλο συμβατικό στο σπίτι. Τα μπαλονάκια σιλικόνης γενικά διαρκούν πολλούς μήνες αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η φαρμακευτική αγωγή, ο όγκος του νερού πλήρωσης του μπαλονιού, το γαστρικό pH και η φροντίδα της συσκευής.

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Για να αποφύγετε απόφραξη του σωλήνα σίτισης, ωθήστε με σύριγγα 10-20ml ζεστού νερού μέσω του σωλήνα. Αν ο ειδικός σας συμβούλεψε κάτι διαφορετικό ακολουθείστε τη συμβουλή του.

 1. Πριν και μετά από κάθε σίτιση
 2. Πριν και μετά τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής
 3. Κάθε 3-4 ώρες αν ο ασθενής λαμβάνει συνεχή σίτιση
 4. Μετά από έλεγχο για υπολείμματα στο στομάχι

Μην αναμιγνύετε φάρμακα με τροφή. Αν είναι δυνατόν, τα φάρμακα θα πρέπει να είναι πάντα σε υγρή μορφή. Αν όχι διαλύστε τα καλά σε νερό. Όταν τα φαρμακευτικά σκευάσματα που πρέπει να χορηγηθούν είναι πολλά, δίνετε ένα κάθε φορά και ξεπλύνετε καλά τον καθετήρα πριν και μετά. Ξεπλύνετε τον καθετήρα χρησιμοποιώντας σύριγγα με 5ml νερό μεταξύ των διαφορετικών φαρμάκων.

Προβολή όλων των 12 αποτελεσμάτων

Show sidebar
Εμφάνιση 12 24 36
Enfit-Σύριγγες-10ml-60ml
Κλείσιμο

Enfit Σύριγγες 10ml & 60ml

Ειδικές σύριγγες που συνδέονται με ασφάλεια στη γαστροστομία. Υπάρχουν σύριγγες των 10ml για υγρά και διαλύματα και των 60ml για
flocare-800-universal-set
Κλείσιμο

Flocare 800 Universal Set Σωλήνες Σίτισης

Flocare 800 Universal Set σωλήνες σίτισης για τη σύνδεση του καθετήρα/της στομίας με τη συσκευή flocare Univerlal 800 και τα κατάλληλα θρεπτικά σκευάσματα της εταιρίας που θα επιλέξετε.
FLOCARE INFINITY BOTTLE SET ΣΩΛΗΝΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ
Κλείσιμο

Flocare Infinity Bottle Set Σωλήνες Σίτισης

Flocare Infinity Bottle Set σωλήνες σίτισης για τη σύνδεση του καθετήρα/της στομίας με τη συσκευή flocare Infinity και τα κατάλληλα θρεπτικά σκευάσματα της εταιρίας που θα επιλέξετε.
FLOCARE INFINITY PACK SET ΣΩΛΗΝΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ
Κλείσιμο

Flocare Infinity Pack Set Σωλήνες Σίτισης

Flocare Infinity Bottle Set σωλήνες σίτισης για τη σύνδεση του καθετήρα/της στομίας με τη συσκευή flocare Infinity και τα κατάλληλα θρεπτικά σκευάσματα της εταιρίας που θα επιλέξετε.
FLOCARE INFINITY TOP REFILL ΣΑΚΟΣ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 1.3L
Κλείσιμο

Flocare Infinity Top Refill Σάκος Εντερικής Διατροφής 1.3L

Flocare Infinity Top Refill σάκος εντερικής διατροφής με σωλήνα σίτισης για τη σύνδεση του καθετήρα/της στομίας με τη συσκευη flocare Infinity και τα κατάλληλα θρεπτικά σκευάσματα της εταιρίας που θα επιλέξετε.
FLOCARE PUR CH 08 & 14 ΡΙΝΟΓΑΣΤΡΙΚΟΙ ΚΑΘΕΤΗΡΕΣ
Κλείσιμο

Flocare PUR ch 08 & 14 Ρινογαστρικοί Καθετήρες

Flocare PUR ch 08 &amp 14 ρινογαστρικοί καθετήρες διαθέσιμοι σε 110cm μήκος και 8 &amp 14 Charrieres. Με υλικά εύχρηστα και φιλικά προς το δέρμα. Βέλτιστη εκροή.
FLOCARE UNIVERSAL GRAVITY SET ΣΩΛΗΝΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ
Κλείσιμο

Flocare Universal Gravity Set Σωλήνες Σίτισης

Flocare Universal Gravity Set σωλήνες σίτισης για σύνδεση του καθετήρα/της στομίας με τη χρήση της βαρύτητας (Χωρίς κάποια συσκευή ) και τα κατάλληλα θρεπτικά σκευάσματα της εταιρίας που θα επιλέξετε, είτε έχουν στενό ή ευρύ στόμιο.
Freego Συσκευή Εντερικής Σίτισης Με Ασκό
Κλείσιμο

Freego Συσκευή Εντερικής Σίτισης

Freego συσκευή εντερικής σίτισης μέσω αντλίας για σίτιση ειδικής διατροφής για γαστροστομία.
Κλείσιμο

Nutricia Μεταβατικός Σύνδεσμος

Nutricia μεταβατικός σύνδεσμος, ειδικός σύνδεσμος για σίτιση ειδικής διατροφής για γαστροστομία.
Προέκταση Γαστροστομίας
Κλείσιμο

Προέκταση Γαστροστομίας

Υπάρχουν 2 προεκτάσεις γαστροστομίας μικρού και μεγάλου διαμετρήματος με υποδοχές για να συνδέονται με άλλα ανταλλακτικά, σύριγγες, αντλίες.
Σετ Γαστροστομίας Με Μπαλόνι
Κλείσιμο

Σετ Γαστροστομίας Με Μπαλόνι

Σετ γαστροστομιας με ομόκεντρο μπαλόνι σε διάμετρους από 12fr-28fr. Κατασκευάζονται από υψηλής καθαρότητας ιατρικού βαθμού σιλικόνη.
Σετ Γαστροστομίας Χαμηλού Προφίλ
Κλείσιμο

Σετ Γαστροστομίας Χαμηλού Προφίλ

Σετ καθετήρα γαστροστομίας χαμηλού προφίλ με σκοπό τη διοχέτευση τροφής και σκευασμάτων, κατευθείαν στο στομάχι.