Υπάρχουν δύο τρόποι σίτισης ασθενών με Γαστροστομία. Ο ένας με σύριγγα σίτισης και ο άλλος με συνεχή έγχυση μέσω συσκευής που λειτουργεί είτε με τη βαρύτητα είτε με τη βοήθεια αντλίας. Όποιον τρόπο και να επιλέξουμε, υπάρχει μια βασική αρχή που πρέπει να κατανοήσουμε και να τηρούμε – πρέπει να αποφεύγουμε να σιτίζουμε με μεγάλες δόσεις.
Μεγάλες δόσεις τροφής φουσκώνουν το στομάχι και προδιαθέτουν για αντιπεριστατλικές κινήσεις, με τις οποίες το περιεχόμενο του στομάχου παλλινδρομεί μέσω του οισοφάγου προς το φάρυγγα έχοντας τον κίνδυνο καταστροφικών εισροφήσεων. Μικρές δόσεις, επιτρέπουν στο στομάχι να κάνει εύκολες περισταλτικές κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή προς το έντερο και να τις προωθεί εύκολα, έτοιμο να υποδεχθεί τις επόμενες δόσεις.
Πρακτικά χορηγούμε μια σύριγγα διαλύματος σίτισης και αφήνουμε τον ασθενή να το χωνέψει. Μετά από λίγη ώρα ελέγχουμε να δούμε αν η ποσότητα αυτή απομακρύνθηκε από το στομάχι. Αν ναι, τότε χορηγούμε την επόμενη ποσότητα. Διαφορετικά ξαναβάζουμε το περιεχόμενο στη θέση του και ελέγχουμε πάλι μετά από λίγο.