Είναι γνωστό ότι οι αλλεργίες αποτελούν εξατομικευμένες δυσμενείς αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε πρωτεΐνες οι οποίες φυσιολογικά δεν είναι επικίνδυνες. Οι πρωτεΐνες αυτές βρίσκονται σε τροφές που μπορεί να λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός και να τις αντιμετωπίζει ως βλαβερές προκαλώντας μηχανισμούς που να εμποδίζουν την αφομοίωση τους. Σε μικρές ηλικίες οι πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης είναι πολύ περισσότερες.
Τροφική αλλεργία περιλαμβάνει ευρύ φάσμα εκδηλώσεων που εξαρτάται από το είδος της τροφής (αντιγόνο) και από το μηχανισμό υπερευαισθησίας που αυτή διεγείρει (αντίσωμα) π.χ Διαρροϊκές κενώσεις, Εμετοί, Κοιλιακά άλγη ή συνδυασμός τους, Κακή θρέψη, Στασιμότητα ή καθυστέρηση ανάπτυξης, Έκζεμα, Κνίδωση αγγειοοίδημα, Έξαρση ατοπικής δερματίτιδας.
Για την αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει σήμερα είναι η αποφυγή του αιτιολογικού παράγοντα. Στα βρέφη με αλλεργία στο γάλα αγελάδας συστήνεται αποκλειστικός θηλασμός, ενώ η μητέρα υποβάλλεται σε δίαιτα χωρίς γάλα και γαλακτερά. Εάν ο θηλασμός δεν είναι εφικτός χορηγούνται ειδικά αντιαλλεργικά γάλατα με υδρολυμένη πρωτεΐνη.
Για την αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει σήμερα είναι η αποφυγή του αιτιολογικού παράγοντα. Στα βρέφη με αλλεργία στο γάλα αγελάδας συστήνεται αποκλειστικός θηλασμός, ενώ η μητέρα υποβάλλεται σε δίαιτα χωρίς γάλα και γαλακτερά. Εάν ο θηλασμός δεν είναι εφικτός χορηγούνται ειδικά αντιαλλεργικά γάλατα με υδρολυμένη πρωτεΐνη.